Airco te koud? Zo voorkom je een koelkasteffect.

Airconditioning komt zeker van pas op warme zomerdagen. Maar sommige mensen klagen over een te koele lucht. Dit ‘koelkasteffect’ kan verschillende oorzaken hebben. In dit artikel bekijken we vier oplossingen.

Vermijd te grote temperatuurverschillen

Een te groot verschil tussen de binnen- en buitentemperatuur voelt onaangenaam aan. Je lichaam krijgt dan een soort van thermische shock, omdat het zich moet aanpassen aan een veel koelere omgeving.

Daarom raden wij een maximumverschil van 12 °C aan. Is het buiten bijvoorbeeld 39 °C, zet de airco dan op 27 °C. Dat lijkt misschien hoog, maar het zorgt nog steeds voor een fris gevoel.

Koop een airco met een inverter

Oudere toestellen hebben slechts twee standen; aan of uit. Om een kamer te koelen werken ze op volle kracht, totdat de juiste temperatuur is bereikt. Nadien schakelen ze zichzelf uit. Wanneer de temperatuur opnieuw stijgt, wordt dit proces herhaald.

Een inverter past automatisch het vermogen aan. Met deze modulatietechniek zal de airco efficiënter draaien. Dat zorgt niet alleen voor een aangenamere koeling, maar verlaagt ook het energieverbruik met zo’n 30%.

Kies het juiste vermogen

Voor een comfortabel binnenklimaat is het juiste vermogen erg belangrijk. Het toestel moet namelijk afgestemd zijn op het volume van de ruimte. Is de airco te krachtig, dan zal de lucht te koud aanvoelen en het luchtdebiet veel te hoog zijn.

Daarom voeren we bij Altemp steeds een vermogensberekening uit. Op deze manier heb je steeds het juiste toestel voor de ruimte die je wil koelen. Dat is ook budgetvriendelijker, omdat je niet moet investeren in een airconditioning met een te hoog vermogen.

Positioneer de airco correct

Tenslotte speelt ook de positionering een rol. Want een airco die rechtstreeks op een tafel of zetel blaast kan voor tochthinder zorgen.

Met een inverter is dit sowieso minder een probleem, omdat de airco continu op een lager vermogen kan draaien. Hierdoor heb je minder last van ijskoude lucht.

 

Heb je een opdracht voor ons?
Wens je meer informatie over onze diensten?

Neem contact of vraag je offerte