Wat zijn de technische uitdagingen voor verwarming in bedrijven?

Over de jaren heen hebben we verschillende projecten gerealiseerd. Niet alleen bij particulieren, maar ook in kantoren, horecazaken en andere bedrijven.

De installatie van een koel- en verwarmingssysteem in bedrijven brengt enkele unieke uitdagingen met zich mee. Dit zijn enkele verschillen t.o.v. een particuliere installatie:

 

Dezelfde technieken, grotere schaal

In principe zijn de technieken vergelijkbaar met die in een woning. Maar de schaal is wel groter. Waar een airco in een huis misschien drie kamers koelt, kan dit in een bedrijf oplopen tot tien, twintig of zelfs meer ruimten. De grootte van de installatie groeit, samen met de complexiteit. Er komt dus wat meer planning bij te kijken.

Andere bezettingsgraad

Het leefpatroon in een bedrijf is ook anders dan in een woning. Men werkt doorgaans tussen 8u en 18u. De verwarmingstijden moeten dus anders ingevuld worden.

Daarnaast liggen de temperaturen wat lager. 21°C is misschien ideaal voor een knusse woonkamer, maar in een kantoorruimte is dat iets te warm. Een temperatuur van max. 19 °C verhoogt de concentratie (en dus ook de productiviteit).

Meer koppelingen

Bij de installatie van een verwarmingssysteem in een bedrijf worden er meestal koppelingen gemaakt met andere systemen. Zoals sensoren voor aanwezigheidsdetectie. Ook de integratie van meetsystemen is voor veel ondernemingen een meerwaarde. Dan kan men op basis van statistieken het verbruik optimaliseren.

Onderhoud wordt nog belangrijker

Bij particulieren hameren we steeds op het belang van een onderhoudsbeurt. Voor bedrijven is dit nóg belangrijker. Want een defect kan grote gevolgen hebben en handenvol geld kosten.

En dan is er nog het rendement. Een slecht onderhouden cv-ketel werkt minder efficiënt. Stel dat het rendement daalt met 5%, dan stijgt de energiefactuur. Bij grote bedrijven gaat het om serieuze bedragen.

Heb je een opdracht voor ons?
Wens je meer informatie over onze diensten?

Neem contact of vraag je offerte