Is vloerverwarming voordelig of kies ik beter een andere verwarming?

Ja, vloerverwarming is voordeliger dan traditionele radiatoren. Dat komt omdat het een vorm van lagetemperatuurverwarming (LTV) is.

De voordelen van lagetemperatuurverwarming

Dit systeem is voordeliger omwille van twee redenen:

  1. Lagere aanvoertemperaturen
  2. Hoger condensatierendement

Voordeel #1: lagere aanvoertemperaturen

Bij klassieke cv-systemen ligt de aanvoertemperatuur tussen de 75 °C en 85 °C. Dat is vrij hoog. Het leidingwater moet sterk opgewarmd worden, wat veel energie kost.

Lagetemperatuurverwarming heeft een aanvoertemperatuur van 40 °C tot 55 °C. Er is dus simpelweg minder energie nodig. Zo verlagen jouw stookkosten.

PS: tegenwoordig bestaat er ook zeer lage temperatuurverwarming (ZLTV), met een watertemperatuur tussen de 30 °C en 40 °C. Dit systeem is nog zuiniger. Maar het is enkel geschikt voor woningen met een erg goede isolatie.

Voordeel #2: hoger condensatierendement

Een bijkomend voordeel van LTV is het hogere rendement van een condensatieketel. Deze ketel recupereert energie door de waterdampen van een aardgasverbranding te condenseren. Dit proces werkt al vanaf 57 °C (het dauwpunt van het condenswater), maar gaat vlotter bij een groter temperatuurverschil.

Een traditionele cv-installatie heeft een retourtemperatuur van ongeveer 50 °C. Er is dus weinig verschil met het dauwpunt. Hierdoor verkleint het condensatie-effect. Bij een LTV-systeem ligt de retourtemperatuur rond de 30 °C. Dankzij het grotere temperatuurverschil wordt er meer warmte uit de restgassen gehaald, wat het rendement van de ketel verbetert.

100% Stralingswarmte

Nog een voordeel van vloerverwarming is dat het 100% stralingswarmte produceert. Dat voelt aangenamer aan dan convectiewarmte (de warme luchtstromen van radiatoren). Stralingswarmte vermindert warmteverliezen en zorgt voor meer comfort bij lagere kamertemperaturen.

Geen plaatsverlies

Tenslotte is er geen plaatsverlies. Bij vloerverwarming zijn alle leidingen verstopt onder de vloer. Je moet dus geen plaats voorzien om radiatoren op te hangen.

Trouwens; een mooie radiator kost handenvol geld. Een vloerverwarmingssysteem kan op het einde van de rit dus goedkoper uitvallen. Meer weten? Wij rekenen graag de kostprijs voor jouw woning of bedrijfsgebouw uit.

Heb je een opdracht voor ons?
Wens je meer informatie over onze diensten?

Neem contact of vraag je offerte